dlouhosrsté kolie

tu môžete diskutovať o všetkom ohľadom dlhosrstých kólií

dlouhosrsté kolie

Poslaťod Jitka Manakova » 08 Okt 2008, 20:30

ráda bych se připojila k vaąí diskusi o dlouhosrstých koliích.Jsem členkou českého klubu chov.kolií Praha. V roce 1970 jsem osobně poznala p.Křečkovou a její chov.stanici ze Zlaté Jalny, která byla známa i u vás na Slovensku, znala jsem i několik psů z bývalé chov.stanice Tatranský sen p. Letka. Sleduji stále chovy dlouhosrstých kolií i přes tu skutečnost,ľe mnoho nevystavuji . Mám nyní 4letého psa,který je potomkem -otec i matka jsou ze Zlaté Jalny.Jen jednou jsem odchovala,a to v roce 1992 ątěňata u feny,která byla p.Křečkové.Fena u mě doľila. První fena,kterou jsem si koupila v roce 1971 byla přímým potomkem legendárního Ledy of Park. V podstatě u mě doľily dvě feny ze Zlaté Jalny, mezitím roční pes,kterrému zemřela majitelka a pak pes,který u mě byl téľ na doľití, a to z Německa od chovatelů Jonnových,kteří náhle onemocněli a ostatní chovatelé se postarali o umístění mnoha psů z jejich chovu. Psa,kterého jsem měla, byl v typu hlavy-výrazu,postavení uąí, délky hlavy nádherný, bohuľel vzrůstem-tedy výąkou neodpovídal podmínkám chovu. V současné době,jak jsem uvedla je pes zlatý, má první výborné výstavní výsledky,ale pro mé onemocnění nohou zatím nejezdíme na výstavy. Jinak dost sleduji a navątěvuji výstavy a tak trochu hledám,jaký typ kolie se po letech "ustálí".Domnívám se,ľe ani v Anglii v posledních cca 10-15 letech nemají jasno,zda-li kolii pracovní nebo dlouhosrstou aľ k zemi.Moje poslední diskuse s p.Křečkovou o typu kolií byly nebo se shodovaly na tom,aby výraz byl tzv ."snový", "zasněný". Domnívám se,ľe jsme se opět dostali na běh "na dlouhou tra»", prosím,aby můj diskusní příspěvek byl chápán,jako skutečná diskuse o koliích, nikoho a nic nemám v úmyslu napadat. Za ty dlouhé roky s p.Křečkovou vąe vypovídá. Na diskusi se těąčí J.Maňáková
Jitka Manakova
Site Admin

Poslaťod Michaela » 08 Okt 2008, 21:13

Vitajte na fóre, pani Jitka Maňáková!
Som rada, ľe sa diskusné fórum rozrastá, zvláą» o µúdí, ktorí takto milujú kólie a chcú sa o svoje dlhoročné skúsenosti s kóliami podeli». Verím, ľe sa radi budete na fórum vraca» a obohatíte ho svojími názormi.
Obrázok užívateľa
Michaela
Site Admin

Poslaťod Kotuláš Miro » 09 Okt 2008, 19:19

Jitka Dr. Letko vlastnil chs Tatranská romanca. čiastočným pokračovaním je vlastne Fatranský sen. Naąa chovateµská stanica je postavená na jedincoch Tatranská romanca a dodnes som v kontakte s Dr. Letkom a jeho manľelkou. Obom som im dodnes vdačný, ľe mi umoľnili vlastni» zvieratá s ich chovu.
Taktieľ som mal moľnos» osobne pozna» manľelov Jonových. Bol to pár, ktorý celý ľivot venoval koliam a ąeltiam. A celá domácnos» bola podriadená psom. Taktieľ som bol oslovený o umiestnenenie zvierat v mojej chovateµskej stanici ked ich zdravotný stav im nedovoµoval sa o zvierata postara».
K osobe p. Krečkovej len toµko - bola to osoba, ktorá v celosvetom meradla znamenala veµmi veµa aj ked v CR ku koncu mala problémy. Bola to chovateµka, ktorá mi ako začínajucemu chovateµovi dala veµmi veµa. Vzájomne sme sa povzbudzovali ked sme chceli skonči» v chove. Jej dakujem za to, ľe som sa dostal tam kde som v chove teraz. Som jej vdačný za to, ľe vo svojom chove pouľila moje ąpičkové zvieratá, ktoré dalej prezentovali chov ze Zlaté Jalny a Fatranský sen. Pani Krečková je osoba, na ktorú budem vľdy spomína» s úctou a reąpektom!
Kotuláš Miro
Site Admin

Re: dlouhosrsté kolie

Poslaťod Border » 23 Jan 2010, 20:38

Ja mam rezervovaneho psika s CHS. Pardal Z Asuana :crazy:
http://www.pardalzasuanu.sk/sk/nasi_psi ... __c__.aspx Psik c 3
Border
Site Admin

Späť na Všeobecne o dlhosrstých kóliách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť